SJUKDOM

image98

 

Det är januari, det är grått, det regnar och det är 11 dagar kvar tills jag lämnar stan. För tillfället lider jag av min återkommande sjukdom det vill säga astmatiskhosta och förkylning. Jag har hittills inte lyckats lista ut om det är förkylningen som ger mig hostan eller om det helt enkelt är den fuktiga luften i den här stan. Igår besökte jag herr doktor och fick recept på två olika inhalatorer, slemlösande brustabletter med hallonsmak, hostmedicin som innehåller morfin och som gör att man inte får köra bil, nu har jag ju inget körkort så det lär inte bli något problem men ja det säger väl något om styrkan på den, jag fick även lösa ut en smarrig kur penicillin. Efter att ha intagit alla dessa preparat verkar min kropp vara på bättringsväg vilket gör att jag kommer våga mig till Trädgårn i morgon för att åtnjuta en konsert av Justice!


VARDAG

De senaste veckorna har livnärt mig på väldigt många varma mackor tillredda i mitt toastjärn men efter en överkonsumtion av dessa insåg jag att det var dags att komma på något nytt. Jag har helt enkelt insett att det här med trekantsmackor är en förträfflig uppfinning! Varför äta tråkiga fyrkantiga mackor när man kan göra dem till trekanter? Mitt nya favoritmellanmål så ledes favoritfrukost och favoritkvällsmat. Jag har även upptäckt att rödpesto och keso utgör en alldeles ypperlig kombination.

image96

       Nya favoriten, formbröd, rödpesto, keso och bladsalld.

image95

Försök till lattekonst som gick sådär.

image97

Trevlig kombination



CONTROL

image94

 

I tisdags var jag och såg det som troligtvis kommer att bli den mest omtalade filmen år 2008 det vill säga Control. För er som inte känner till storyn angående Control så handlar den om Ian Curtis liv och är baserad på den bok som han fru gav ut efter hand självmord år 1980. Ian Curtis liv är helt enkelt som gjort för en filmatisering då det innehöll alla de ingredienser som bidrar till en smaskig tragedi så som rockmusik, vägen mot framgång, struliga kärleksförhållanden, depression och som grädde på moset en svårhanterlig sjukdom i detta fall epilepsi. Att sedan musikvideo regissören och fotografen Anton Corbijns tar sig an fotot i filmen kan ju helt enkelt bara göra att filmen blir till en estetisk orgasm för ögonen. Det var länge sedan jag skådade så snygga bilder i en film som i Control det är en ren njutning att sitta i biosalongen och inta bilder av så väg dystra höghus i staden Macclesfield så väl som mer livfulla bilder från det som ska illustrera Joy Divisions liveframträdanden i slutet av 70 talet och just det ja nämnde jag att filmen är helt i svartvitt vilket bygger på känslan av vemod och desperation på ett alldeles ypperligt vis. Filmen är två timmar lång och någonstans i mitten blir det lite mycket velande när Ian ska försöka komma underfund med om han ska hålla fast vid sin ungdomskärlek Debbie som även är hans fru eller om han ska ge efter för sin nya kärlek Annik. Men förutom den lilla detaljen är Control ett oerhört snyggt, bra och gripande porträtt av en ung fundersam man som kom att bidra till en bit av musikhistorien och som i sin tur har inspirerat mänger av andra musiker.  Filmen man måste se år 2008 är redan här så beger er mot biosalongerna eller ta till andra mindre lagliga metoder och insup Control redan nu!


LIQUID SUGAR

image93

 

Igår hamnade jag på Simons avskedsfest i Borås han har bestämt sig för att fly landet ett tag och utforska Irlands klimat lite närmare. Festen hölls nere i ett skyddsrum som hade inretts med både gym och bardisk, oerhört praktiskt om jag får säga det själv. Jag kunde även konstatera att den mörkröda färgen från jazzhusets och Café javas väggar även fanns på väggarna i Borås. Det måste verkligen vara ett bra pris på den där färgen eftersom den tycks finnas överallt där jag befinner mig. Kvällen bjöd på berusning i olika tillstånd dans till 90 talets alla klassiker i form av Ace of base och liknande till detta utövades dans. På något vis lyckades vi även hitta vägen till busshållplatsen och ta oss tillbaka till den trygga marken i Göteborg. Väl hemma mötte jag tidningsbudet i dörren tog emot min tidning för att sedan sova tolv timmar i sträck, när jag vakande var det alldeles för sent på eftermiddagen och jag insåg att jag inte ha någon mat hemma och att jag inte hade ätit på ett dygn. Men jag antar att det är så det ska vara ibland så att man kan få känna att man lever.


TILLBAKABLICKAR

Musikåret 2007. Här följer min egen helt diktatoriska lista över de bästa Svenska och utländska albumen från är 2007. Då jag har en förkärlek för hesa röster, elektroniska inslag och kärleksdravel till texter kan listan tycka ytterst subjektiv men det är min lista tycker ni något annat får ni skriva en egen lista, så det så!


Svenska album:

 

1 Night falls over Kortedala - Jens Lekman. Då Jens Lekman redan har fått sin stora hype år 2005 med When I said i wanted to be your dog trodde jag knappast att han skulle komma tillbaka så här fort för att ge oss ett album som om omöjligt är ännu bättre. Det är precis som att Jens har suttit hemma i sin lägenhet i Kortedala de sen dess och filat på alla detaljer och skrivit ironiska texter om tillvaron för att sedan dyka upp och ge oss något som kan vara den bästa Svenska popskivan på riktigt länge. Det är catchy melodier det är knäppande med fingrar det är storslagna kärlekstexter blandat med texter om småstadsliv och humoristiska texter om hur det kan gå när ens lesbiska tjejkompis säger till sin pappa att Jens är hennes pojkvän och så rullar det på. Under hela hösten har jag levt i någon form av rus efter Night fallas over Kortedala och den har spelats varm på min stereo av den enkla anledning att den inrymmer så många känslor och på så vis passar till så många sinnesstämningar samtidigt som den har en underbar helhet i sig och i min mening är det inte många artister som lyckas med att göra något sådant allt för ofta och därför är jag tacksam över att Jens finns och jag är ännu mer tacksam över att jag åter igen fick tillfälle att se honom live på Nef i höstas.


2. Migration - Sambassadeur. Varje gång jag hör Sambassadeur blir jag fascinerad över hur ett band kan lyckas låta både så finslipade men samtidigt så mystiska. För visst är musiken välputsad och bjuder egentligen inte på några större överraskningar men trots det låter det rent ut sagt så jävla bra om an nu får tillåta sig själv att svära över musik. Hiten Subtle changes förföljer mig dag och natt och jag känner ett bultade behov efter att höra den igen och igen och igen. Trots att spåren Subtle changes och Final say är i mina öron de absolut bästa spåren från albumet och i jämförelse med dem känns de andra spåren like bleka men för den saken skulle är de givetvis inte dåliga. Egentligen är varje sekund på albumet fantastiskt, musiken har en viss deppfaktor samtidigt som den är upplyftande och förförande men sedan är det ju alltid så att vissa låtar förför ens öron mer än andra.


3. Our ill wills - Shout out louds. Shout out louds följer i år upp sitt debut album på ett ytterst stilrent sätt och jag vill påstå att det är bättre än debuten på många sätt. På Our ill wills lyckas bandet hitta ett sound som verkligen passar dem och som håller ihop musiken på ett alldeles utomordentligt bra sätt. Tonight I have to leave it kommer troligtvis att spelas på samtliga popklubbar varje lördag de kommande tio åren då den bjuder på allt vad man kan kräva av en indiehit med sina enkla gitarrer, klingande klockor, lagom mycket stråkar och en röst som bjudet på en viss likhet med Robert Smiths.


4. Mother am I good looking? - Laakso. Laakso är nu inne på sitt tredje album som bjuder på en hel del förändringar, bland annat kan vi höra Italy vs Helsinki som är en låt som kan liknas med något av en indie/musikal/ballad som framförs av sångaren Marcus och ingen mindre än musikalstjärnoras största stjärna Peter Jöback. Låten var ett sånt underligt fenomen att den helt enkelt var tvungen att spelas varm på P3 hela våren jag är dock lite mer skeptisk till låtens storhet eller i mina ögon mer brist på storhet, kanske var det detta faktum som fick mig att avstå från Mother am I good looking? ända fram till höstkanten av året. Men med facit i hand kan jag konstatera att albumet även bjuder på välformulerad popmusik när den är som bäst. Laaksos tidigare album har i mina öron varit något platta, visst de har haft sina klara hits men resten har inte riktigt hållit hela vägen fram men nu känns det som att man har satsat mer på ett genomarbetat album med bra material hela vägen igenom. Jag tipsar stark om låten Norrköping vars text om en generations uppväxt i en småstad är näst intill för träffande och sång som sprutar ut frustration, med andra ord kan det inte annat än räknas till en indiefavorit.


5. What if leaving is a loving thing - Sahara Hotnights. Egentligen har jag aldrig gillat Sahara Hotnights, visst Top of the world och deras andra gamla hits var bra när man var 14 bast och tyckte att tjejer som spelade gitarr var det coolaste som fanns men ja min kärlek till dem växte sig sedan aldrig större till dem men i år har det vänt. För vad händer jo Sahara Hotnight bestämmer sig för att vara lite nyskapande och gör ett mer poppigt album och vips ligger de på svensk toppen och spelas varma på Sveriges alla radiokanaler. Sell outs? Nej jag skulle säga att de förtjänar det, fyra Småländska tjejer som kan har varit med i branschen länge och kan sina saker vågar leka med kontrasterna, tumma på reglerna gällande sin genre och gör en helt grym skiva. De catchy låtarna fastnar direkt på hjärnan och ja sen sitter de där, radiohiten Cheek to cheek fick hela Sverige att nynna och jag nynnar fortfarande på den trots den sommarplåga den ett tag blev och jag antar att det om något helt enkelt måste vara ett tecken på att det är en jävligt bra låt.


Det finns en mängd album från år 2007 som jag skulle vilja skriva om men med risk för att ingen orkar ta sig igenom alla mina utläggningar nöjer jag mig med dessa fem men jag bifogar här en lista på andra bra album från år 2007.

 

6. Säkert! - Säkert

7. Hey trouble - The Concretes

8. Det snurrar i min skalle - Familjen

9. Mount pleasure - Moneybrother

10. Jag tyckte att jag var glad - Lasse Lindh


Jag återkommer snart med listan över de utländska albumen men för att bibehålla spänningen och kunna publicera fler inlägg kommer den en annan dag.


THIS IS THE YEAR

Nyåret firandes på Gullholmen då samtliga av oss var något missnöjda med förra nyårsfirande och dess velande om vilken klubb man skulle gå till så vi dissade helt enkelt allt som har med klubbliv att göra och begav oss ut i Skärgården. Skärgårdsvistelsen visade sig vara ett ypperligt beslut och då det stora bilföretaget Emilia arbetar för äger ett gäng stugor där ute kirrade vi billigt och bra boende under vår vistelse. Fokusen under vistelsen låg att inta frisk luft, alkoholhaltiga drycker, spela sällskapspel och ha det trevligt helt enkelt. Det visade sig dock att den friska luften och våra raska promenader gjorde oss hemskt hungriga vilket gjorde att vi fick besöka Gullholmens ICA som hade öppet en timme denna dag och enbart sålde torrvaror men efter att ha slagit våra kloka huvuden ihop lagade vi en smarrig lunch bestående av pasta, pesto, tonfisk, ost och pastasås. Jag vill även pointera att vi under ca två dygn tid konsummerade tre burkar pesto, fem burkar tonfisk, sex liter coca cola och ja en hel del annat. Vi hann även med att tillaga hemskt goda varma mackor samt inta en nyårsmiddag som bestod av vintersallad med bulgur, saffran, kyckling, granatäpple, feta ost, baguetter, tomat dressing samt cheesecake till efterrätt. Till detta intog vi en smärre mängd vin. Kvällens fras var även "MER VIN!" som var hämtad från Mannen med Järnmasken som hade visats på TV 3 tidigare under dagen. Rebecca kände att scenen i filmen illustrerade hur hon betedde sig i berusat tillstånd vilket vi nog alla kunde känna igen oss i och där av finns det en viss risk att vi alla under den kommande månaden kommer gasta "MER VIN!" på Göteborgs uteställen. Nyåret ringdes in på balkongen med utsikt över skärgården vi hade varit något oroade över brist på fyrverkerier i skärgården men det visade sig att öborna hade varit duktiga på att anta denna sed och det smällde både högt och lågt över ön. Kvällen avslutades med charader där vi alla försökte illustrera de verse olika djur det hela blev dock något för svårt där Rebecca försökte att illustrera en tapir. Slutligen somnade vi alla gott men vakande desto bakfullare för att städa stugorna, packa ihop våra saker och ta färjan in mot fastlandet igen.



Här följer ett gäng bilder från vistelsen.


image79
Vi vaknade till denna vackra utsikten.

image80
Skärgårdsidyll eller vad?

image92


image81
Jag var helt enkelt tvungen att fota den.

image82
Promenad

image83
Ida

image85
Anna

image84
Emilia

image86
Emmy

image87
Rebecca

image88
Elina

image89
Jag

image91
Alla mina älsklingar

image90
Tolvslaget.